Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híreink!

 

 

heves.jpg

 

 

 

                        

                       

   

 

 

 

 

mo.jpg

 

 

 

 

forint6234.jpg

 


 

 

 

 

 

portrait.1.1346304776.jpeg


 

sport.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mti_hirfelhasznalo.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Majális

Kozma Zsolt,2013.04.12 15:32

Nagyon jó ötletnek tartom a szakszervezeti majális kezdeményezéseteket. Meg kell mutatni a szakszervezetkenek is, hogy a munka ünnepe hagyományosan nem politikai ünnep, még akkor sem, ha az előző rendszerben is folyamatosan csak erre használták.
Remélem szé pidőben sokan részt veszünk a találkozón, hagyományt teremtve ezzel a térségben.
Üdv
KoZso

szekrény...

Cs.G,2010.02.25 17:31

Igen, a ketteseben. Halottam, egy olyan infót, hogy a biztonságiak olyan kulcsot adtak ki a diákoknak, amik nyitnak más szekrényeket is. Ha ez így van érdekesnek tartom a dolgot.
Várom a további infókat!
Üdv:
Gábor

szekrény ellenőrzés

Janik T.,2010.02.24 20:21

Szia!

Nem tudok róla, hogy a konkrét napon szekrény ellenőrzések lettek volna, hisz azon az ÜT egy képviselője mindig részt vett/vesz. De ezen napra nem volt az ÜT felé felkérés. A 2-es csarnokba öltözöl? Hogy mikor lép érvénybe az új Üzemi Utasítás a szekrény ellenőrzésről, azt még én sem tudom pontosan, de szerintem hamarosan. Én azért sokkal optimistább vagyok a bevezetésével és betartásával kapcsolatban és azt is remélem, hogy ez után megszűnnek a panaszok szekrény ellenőrzés gyakorlatára. Amit példaként felvetsz a jövőbeli gyakorlatra, az nem úgy zajlik, hogy konkrétan ezen a héten CS.G. vagy J.T. szekrényét ellenőrzik, ha éjszakás akkor is, hanem azok közül szúrópróba szerűen akik épp dolgoznak és bent vannak a gyárban. Egyébként kérdésedre válaszolva így én ezt elhiszem és használható gyakorlatnak tartom. Ha többet megtudok a konkrét esetedről és a bevezetés dátumáról még írok.

Üdv.: Janik T.

szekrény.

CS.G,2010.02.24 19:15

Ez lemaradt, bocs
2010.02.23-án történt...

Szekrény...

CS.G,2010.02.24 19:11

Eleve úgy kellett volna hozni a szabályt, hogy a vizsgált szekrény tulajdonosának ott kell lennie, ezzel nem sértve személyiségi jogokat.
De hát ez a Bosch. Állam az államban...
A prezentáció szép és jó dolog, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy be fogják-e tartani mindazt, amit az ÜT-nek prezentáltak és hogy mikor fog ez valóban úgy működni, ha fog egyáltalán...
Megmondom őszintén én nem bízom benne. Mert, tegyük fel én éjszakás vagyok és a szekrényemet akarják megnézni. Nem hiszem, hogy meg fogják várni a következő hetet vagy netán ha bent is vagyok és dolgozom, be fognak jönni a sorra és megkeresnek, hogy fáradjak ki a szekrényemhez ellenőrzés céljából. Ezt ugye Ti sem hiszitek el?
A történet valós és nem egy ember észlelte, hogy a holmijai közt keresgéltek...


Üdv: CS.G

szekrény ellenőrzés

Janik T.,2010.02.23 23:21

Szia Gabi!

Folyamatban van a szekrény ellenőrzések szabályainak az átalakítása. Jeleztük a munkáltató és az illetékes osztályok felé, akik az ellenőrzést végzik, hogy személyiségi és adatvédelmi jogi aggályaink vannak a szekrény ellenőrzés helyi gyakorlatával. Ezt ők figyelembe vették és átalakították a szabályozást, aminek a tervezetét az Üzemi Tanácsnak már prezentálta az FCM két vezetője januárban. Ebben a lényeges változás az, hogy a szúrópróba szerű ellenőrzésnél minden esetben jelen kell lennie a vizsgált szekrény tulajdonosának is és a szekrényében lévő holmikhoz csak ő nyúlhat. Ezt a szabályt csak akkor kell kikerülni, ha a dolgozó megtagadja az együttműködést vagy alapos a gyanú, hogy a szekrényében oda nem való tárgy található. Röviden a lényegi változás ennyi. A bevezetés időpontjáról még nincs pontosabb információm. Ezért is kérdezném, amit példaként felhoztál, az valós történet és ha igen mikor történt?

Üdv.: Janik T.

Szekrények átkutatása

Csuri Gábor,2010.02.23 20:04

Sziasztok!

Mint már mindenki tudja, az öltöző szekrények vizsgálatát végzik a biztonságért felelős személyek és a hozzájuk társuló egyének, a vizsgált szekrény használójának jelenlétén kívül. Úgy tudom ennek a vizsgálódásnak, nevezhetném, kutakodásnak az a "célja", hogy ha nagyobb készlet hiány keletkezik akkor itt keresgélnek.(indoknak elég sivár)
DE!
Felháborodva kérdem: Mit keresnek a személyes és hivatalos, a BOSCH-ra egyáltalán nem tartozó okmányaim közt, ami a táskában volt elhelyezve egy hivatalos borítékban?!?! Talán azt hitték, hogy a borítékba eldugtam egy monitort? Ez nem gyengén személyiségi jogokat sért. Valamit ez ellen kellene tenni vagy a Bosch mindent megtehet, itt nincsenek törvények, jogok csak amit a drága munkáltatónk előír?

zmszsz@invitel.hu

Kiss József, ,2010.02.08 20:41

Szia, azt hiszem valamit félre érettél és nem lekezelő stílusban írtam, amit írtam, de mint te is észrevetted a segítő szándék vezetett. Az hogy kinek van, helyi ismerete az ne boncolgassuk mivel az első szakszervezetet a cégeteknél mi alakítottuk és sajnos a munkáltató törvénytelen működéséből valamint joggal való visszaéléséből (Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján) fakadóan és a tagság megfélemlítése miatt a szakszervezeti munka meg akadt. Erről tudnának beszélni neked, akik ebben részt vettek. Egyben remélem, hogy a tagság soraiban azért meg találhatók azok a személyek, akik a fent említett ügyben érintettek voltak.
De én úgy látom, ti szeretnétek, érdekképviseletet ellátni konfliktusok nélkül ez sajnos nem megy, ezeket fel kell vállalni, de ehhez kitartás és bátorság kell. Én felajánlom a segítségünket, ha igénylitek és kerestek. A véleményemet sajnos nem magamtól alkotom, hanem a ti saját tagságotoktól kapom, mint információt mivel meg keresnek.

Baráti üdvözlettel:

ZMSZSZ.

Kiss József
Vezető Ügyvivő

zmszsz

Janik T.,2010.02.08 17:45

Tisztelt Kiss Úr!

Nem ismerem Önt, sem a szervezetet, aminek ügyvivője. Nem tudom az érintettségét sem az ügyben. Talán ezeket kellett volna tisztázni előbb, akár egy személyes találkozó keretében. Köszönettel elfogadom az önzetlen segítségét, esetleges nagyobb szakmai tapasztalata révén. Viszont azt nem fogadom el, hogy hiányos helyi ismeretekkel próbál helyre utasítani és számon kérni rajtunk cselekedeteket, néhol lekezelő hangnemben.
Kérem ezek figyelembe vételével alkosson véleményt a honlapunkon! Köszönöm!

Üdv.: Janik Tamás

zmszsz@invitel.hu

Kiss József,2010.02.08 03:06

Sziasztok

Ne haragudjatok, de ez a fejetlenség, ami nálatok van, már bosszant.
A szabadság kiadásával kapcsolatosan egyértelmű az a jogi álláspont miszerint,a munkavállalónak az alapszabadságon kívül a korára figyelemmel járnak pótszabadságok. A szabadság kiadása ezt nem rövidítheti meg a munkavállalót, mert az munkanapokra jár és nem munkaidőre. Vagyis a munkavállalót a munkaidő beosztása szerinti munkanapokra jár, ez lehet négy órás, hat órás lehet nyolc órás, de lehet 12 órás is, ez csak annyiban befolyásolja a munkaidő, hogy a meg adott időszakra kell csak munkabért fizetni ki véve a tizenkét órást mivel arra csak nyolc órát kell kifizetni. Igaz ettől el lehet térni a munkaszerződésben vagy a Kollektív Szerződésben, de ettől érvényesen eltérni nem lehet.
Remélem a munkavállalók hátrányára nem kötöttetek KSZ. be ilyen megállapodást.
Továbbá a Janik Úr által citált jogszabály egyértelműen leírja a szabadságok kiadásának rendjét.
135. § (1) A szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidő beosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni.
(2) A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidő beosztás esetén a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot.
(3) Annak a munkavállalónak, akinek a munkaidő beosztása nem biztosít hetenként két pihenőnapot, úgy kell számítani a szabadságát, hogy azonos naptári időszakra (hétre) mentesüljön a munkavégzés alól, mint az ötnapos munkahéttel dolgozók.

1.) bekezdés lényege hogy a szabadság munkarend ( munkaidő beosztás) szerinti munkanapokra jár.

2.) ebben a pontban azt definiálja a törvény, hogy csak munkanapra jár szabadság.
3.)Ebben a pontban viszont azt írja a jogszabály, hogy a munkavállalónak az éves szabadság mértéke nem csökkenhet az ötnapos munkahéten dolgozó munkavállaló szabadságának számától.

Jó lenne, ha ezt a tényt a munkáltatóval közölnétek és megpróbálnátok valóban érdekeket képviselni.

Sziasztok

Kiss József
Vezető Ügyvivő
Zagyvamenti Munkavállalók Szabad Szakszervezete

CLP6

Janik T.,2010.02.06 10:28

Sziasztok!

Rajta vagyunk az ügyön, egy kis türelmet kérünk.
Kicsit bonyolultabb a logika ami alapján kiszámítható a kivett szabadság napok száma ebben a munkarendben.

Üdv.: Janik Tamás

CLP6 (Szabadság korekció)

VASAS BENEDEK,2010.02.04 20:29

Csak nem hagy nyugodni a dolog.
[1992. évi XXII. törvény 130. § (2) bek. a) pont].
A szabadság a munkavállaló részére járó díjazott pihenőidő. A szabadság munkanapra jár

CLP6 (Szabadság korekció)

VASAS BENEDEK,2010.02.04 20:27

lenne 1 kérdésem.
ha ez jogszerű amit csinálni akarnak a szabinkkal.
aki négy órás munkaviszonyba dolgozik az hogy kapja a szabadságot egy nap helyett kettőt kap.

CLP6

VASAS BENEDEK,2010.02.03 21:58

köszönöm a gyors reagálást.
Mi is az egy napos szabikkal nem értünk egyet.
Szerintünk ez úgy működne ha egyesével vesszük ki a szabit akkor a negyedik nap után vennének el egyet.

CLP6

Janik T.,2010.02.03 21:42

Szia!

Az MT.135.§ vonatkozik ide, annak is a 2. bekezdése a konkrét esetetekre. Ha 12 órás 4nap munka/4 nap pihenős munkarendben 4 nap szabi helyett 5-öt írnak ki a hétre az teljesen szabályos. Eddig volt helytelenül elszámolva.
Az egy napos szabikkal vannak kisebb aggályaink, de hamarosan azt is tisztázzuk.
Papp Peti ott volt velünk a mai HRL-s megbeszélésen aminek ez volt a fő témája, őt is nyugodtan kérdezhetitek személyesen.

Viszont, hogy vmi jó hírt is írjak, a tavaly év végén összegyűlt csúszókat végül februári fizetéssel kifizeti a cég túlórában nektek.

Végül mellékelem az említett paragrafust:

135. § (1) A szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidő beosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni.
(2) A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidő beosztás esetén a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot.
(3) Annak a munkavállalónak, akinek a munkaidő beosztása nem biztosít hetenként két pihenőnapot, úgy kell számítani a szabadságát, hogy azonos naptári időszakra (hétre) mentesüljön a munkavégzés alól, mint az ötnapos munkahéttel dolgozók.

Üdv.: Janik Tamás

CLP6 (Szabadság korekció)

VASAS BENEDEK,2010.02.03 20:43

sziasztok!
Már jeleztük felétek ezt a problémát.( pl:ha kiveszek 1 nap szabit akkor 2 napot írnak ki) ezt milyen jogszabály alapján csinálják? Remélem nem hagyjátok annyiban.És további lépéseket tesztek ez ügyben.