Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Demonstráció miatt lezárják az Andrássy út egy szakaszát

2012.01.02

Demonstráció miatt lezárják az Andrássy út egy szakaszát

Háromtól már terelik a 105-ös buszokat is, a trolik, amíg tehetik, tartják eredeti útvonalukat.

 
Demonstráció miatt lezárják az Andrássy út egy szakaszát

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) facebookos bejegyzése szerint: a hétfő délutáni demonstráció miatt körülbelül három órától lezárja a rendőrség az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között. A tervek szerint a 105-ös autóbuszok a Podmaniczky utcán át járnak majd, a földalatti pedig nem áll meg az Operánál. A 70-es és 78-as trolik amíg lehet, közlekednek a Nagymező utcában.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő délelőtti tájékoztatása szerint reggel hattól éjfélig autóval nem szabad megállni a József nádor tér Erzsébet tér felőli részén, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakaszán, a Hajós utcában a Lázár és Paulay Ede utca között. A Lázár utcában a Bajcsy Zsilinszky út és a Hajós utca között, a Dalszínház utcában a Lázár utca és Paulay Ede utca között, a Nagymező utcában pedig a páros oldalon az Andrássy út és a Király utca között. Az Andrássy utat délután három órakor zárják le a rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között.

Mint azt már megírtuk: félórával az ellenzéki pártok és civil szervezetek által meghirdetett, az új alaptörvény elleni tüntetés előtt, hétfő délután 18 órakor nemzeti radikálisok is demonstrációt szerveznek  a budapesti Operaháznál. A felhívást az egyik nyíltan rasszista, antiszemita és homofób weboldalon, a harcunk.com-on és a Facebookon is közzétették.

A nemzeti radikálisok szerint a tüntetést nem az Orbán-kormány mellett, hanem a – mint fogalmaznak – „magyarok ellenségei” ellen szervezik. A legnagyobb közösségi portálon eddig kicsivel több, mint félszáz ember jelezte, hogy  részt vesz a megmozduláson.

A Lesz még Magyar Köztársaság! elnevezésű demonstrációra ezzel szemben több ezer, tízezer embert várnak – a Facebookon is már több mint négyezren jelezték részvételüket. Valószínűleg sokan érkeznek majd vidékről is Budapestre, a szervezők telekocsikkal segítik a nem fővárosiak utazását.

A hétfői demonstrációhoz csatlakozott többek közt a 4K! Negyedik Köztársaság, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Magyar Demokratikus Charta is. Az akcióhoz kapcsolódva szimpátiatüntetést tartanak Berlinben, a budapesti megmozdulással egyidőben.

A civil szervezetek és demokratikus ellenzéki pártok közös tüntetése január 2-án 18.30-kor kezdődik a Magyar Állami Operaház előtt. Azért pont azon a helyszínen, mert a kormány épp ott és akkor gálaesttel ünnepli a január elsejével életbe lépett új alaptörvényt.