Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lakással segítik a bajba jutott hiteleseket

2012.06.04

Lakással segítik a bajba jutott hiteleseket

 
A hatvani testületi ülésen átadták a Hatvany Irén emlékérmet-az ifjúságért. A képviselők döntöttek arról, hogy önkormányzati lakással segítik a bajba jutott devizahiteleseket.
 
 

 

A képviselő –testületi ülés kezdetén elismeréseket adtak át.

Azoknak a diákoknak gratuláltak, akik országos szintű kimagasló eredményeket értek el.  Egyházi Hanna a Kossuth Lajos Általános Iskola több országos eredménnyel is büszkélkedhet, kiváló helyezéseket ért el a tőle idősebbek között is. Szabó Zsolt polgármester Hannának és felkészítő tanárának Péhl Mártának elismerő oklevelet adott át.

Gulyás Tünde, a Kossuth Lajos Általános Iskola 7.b osztályos tanulója a Berettyóújfaluban megrendezett „Az információ hatalom” elnevezésű országos informatikai versenyen I. helyezést ért el, továbbá sikeresen szerepelt a megyei prezentáció készítő versenyen is, mely eredményeivel öregbítette városunk hírnevét. Felkészítője Kovácsné Tóth Dorottya tanárnő volt.

Zsiros Egon is kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. Egon a Hevesy György kémiaverseny országos döntőjében I. helyezést ért el, mely megmérettetésre Vojnárovics Józsefné készítette fel.

A Kodály Zoltán Általános Iskola 5 tanulóval képviselte intézményét és városunkat a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciáján. Közülük Ádám Balázs 6. osztályos tanuló „Ember és társadalom I.” műveltségterületen „Hatvan város címere a heraldika alapján” című előadásával I. helyezést ért el. Felkészítője Jagodicsné Fehér Ágnes volt. Ugyanezen versenyen Szikszai Lilla 6. osztályos tanuló az „Ember és társadalom II.” műveltségterületen „Már nem csak a lelkükben magyarok” című előadásával I. helyezést ért el. Lilla mentortanára Bakosné Varga Valéria volt.

Molnár Márk I.- dan mester egyéni erőtörés kategóriában ezüstérmet, csapat erőtörés kategóriában bronzérmet nyert, Demeter Szatmári Attila I.- dan mester csapat erőtörés kategóriában bronzérmet szerzett a Taekwondo Európa Bajnokságon. A két versenyző felkészítője Dudás Attila V. dan mester.

A Hatvany Irén emlékérmet- az ifjúságért idén Füredi Györgyné, a Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusa és Strausz Józsefné nyugalmazott óvónő kapták.

A testület elfogadta a Hatvan városért Közalapítvány, a Városgazdálkodási Zrt., a Média-Hatvan Kft. és a TISZK beszámolóját. Utóbbi szervezet felügyelőbizottsági tagságáról Tóth Csaba összeférhetetlenség miatt lemondott, helyére Hargitai Katalint választották meg.

A testület kibővítette a lakásrendeletet. A bajba jutott devizahiteleseknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy önkormányzati bérlakásba költözzenek. - Tervezzük, hogy csatalakozunk a Nemzeti Eszközkezelőhöz, ebben az esetben megveszi az állam az eladósodott hitelesek ingatlanjait, de bérlőként ott maradhatnak, ennek a kezelése kerülne az önkormányzathoz - mondta el Szabó Zsolt polgármester.

A Brunszvik Teréz Óvoda előtti hulladékgyűjtő szigetet áthelyeznék a Dobó térre mivel ezzel kapcsolatban több lakossági panasz is érkezett. Az önkormányzat az otthoni szelektív hulladékgyűjtést szorgalmazná.

-A városi a hulladékkezelést magunk szeretnénk megoldani. Új hulladékgyűjtőkre és szállítókra fogunk pályázni. Aki pedig vállalja a szelektív hulladékgyűjtést az kedvezményben fog részesülni - fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: a korábbi városvezetés kötött egy olyan szerződést amely 2028-ig szól és egy folyamatosan emelkedő díjat takar. szabó Zsolt leszögezte, hogy azért küzdenek, hogy ez legkésőbb jövő tavaszra változzon. A városi hulladékkezelés kialakítására a környező településekkel közösen pályázik Hatvan.

A képviselő testület döntése alapján a Hatvany Lajos Múzeum a város tulajdona lett egy pályázatból pedig felújítanák az épületet és az előtte lévő térrészt. A múzeum gyűjteménye visszakerül Hatvanba.

A nyári napközit a 4 önkormányzati fenntartású általános iskola június 18-tól június 29-ig, valamint augusztus 21-től augusztus 31-ig saját hatáskörben szervezi meg a tanulói részére. A július 2. és augusztus 17. közötti időszakban az előzetes felmérés során jelentkezett gyermekek részére a Kodály Zoltán Általános Iskola és az 5. Sz. Általános Iskola biztosítja a nyári napközit. Az intézmények pedagógusai az igazgatók által meghatározott beosztás szerint látják el a nevelői feladatokat minden hétköznap 8 és 16 óra között.

Óvodafejlesztési pályázaton indulna az önkormányzat. A pályázati összegből az óvodáknak lehetősége nyílna tornaszoba építésre, játszóudvar bővítésre, eszközbeszerzésre, vagy informatikai eszközök vásárlására, de rendezvényeik szervezését és a pedagógusok továbbképzését finanszírozhatnák belőle.

hatvanonline