Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar termék: magyar szénből magyar áram

2011.11.10

Magyar termék: magyar szénből magyar áram

Független minőségügyi szakértői bizottság több lépcsős bírálatát követően a Magyar Termék Tanúsító védjegy használatának jogát kapta meg a Mátrai Erőmű Zrt.
 

A Magyar Termék Nonprofit Kft. emblémáját viselheti ezen túl, a Mátrai Erőmű, mert a Visontán termelt villamos energia, és a hozzá kapcsolódó melléktermékek: a gipsz és a pernye nemzeti jellegüket tekintve teljes egészében Magyar Termékek. Az erről szóló dokumentumot Bárdos Béla, a ME Zrt. titkárság és PR osztályának vezetője vette át Budapesten csütörtökön.

A Mátrai Erőmű Zrt. a magyar villamos energia piac egyik meghatározó szereplője, 17 százalékos piaci részaránnyal bír. Az egyetlen olyan erőmű Magyarországon, ami fő tüzelőanyag-fajtáját tekintve nem függ import- vagy nemzetközi piacok-tőzsdék által jegyzett áraktól. A Visontán előállított terméket jelenleg a liberalizált magyar villamosenergia-piacon értékesíti, ahol már jelenleg is mintegy 15-20 százalék az import aránya.

A Mátrai Erőmű ZRt.-nek az Magyar Termék védjegy használata azért fontos, mert a magyar villamos energia piacon – ami nyílt versenypiac –  fontos az eddigi részarány megőrzése, és fontos annak hangsúlyozása, hogy a "nemzeti jelleg" az egyetlen jelentős mennyiségben előforduló hazai tüzelőanyagon, a ligniten alapul. A ligniten, ami a társaság által előállított villamos energia 87 százalékához biztosítja a szükséges hőmennyiséget. A fennmaradó 17 százalék hőigényből 10 százalék szintén szigorúan hazai, magyar biomassza alapú tüzelőanyag, és csak 3 százalék a földgáz, amit a társaság szintén magyar gázkereskedőtől szerez be.

A Mátrai Erőmű Zrt. működteti a visontai és bükkábrányi bányát, ahol a széntermelés teljes egészében magyar munkaerővel zajlik, mint ahogy az erőműben is magyar munkaerőt foglalkoztatnak.

A fentiek tükrében a Mátrai Erőmű ZRt. a Magyar Termék védjegy használatával kívánja tudatosítani a villamos energiafogyasztók körében hogy a társaság által termelt villamos energia felhasználásakor magyar terméket fogyasztanak, elősegítve ezáltal a magyar gazdaság és magyar munkahelyek fenntartását, megőrzését - monda a díj kapcsán Bárdos Béla.

Akik Magyar Termék Nonprofit Kft. emblémáját viselő termékeket választják, biztosak lehetnek benne, hogy csak megbízható minőségű, hazai előállítású  terméket kapnak.  Ha magyar terméket vásárolnak, az azt előállító vállalkozás más hazai cégek szolgáltatásait veszi igénybe. Minél nagyobb bevételre tesz szert, annál nagyobb esélye van a munkahelyteremtésre, s mivel adóit idehaza fizeti be a költségvetésnek, ezáltal saját országa gazdaságát támogatja, melynek fejlődéséből valamennyien profitálunk. Ezek a termékek maradéktalanul megfelelnek a magyar és Európai Uniós forgalomba hozatali elvárásoknak, megbízható minőségűek - fűzte hozzá a titkárság és PR osztály vezetője.