Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szennyezés a Mátrában: több állat is elpusztult már

2012.04.05

Szennyezés a Mátrában: több állat is elpusztult már

 A hatóságok egyelőre vizsgálódnak és semmilyen tájékoztatást nem adnak az üggyel kapcsolatban.
 
 
 
 

Magántulajdonban van az a terület, ahol veszélyes anyagra bukkant a Heves Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelőség. Az egykori mátrai kőbányában útépítéshez használt bitumen jutott a környezetbe. Megkerestük a cég ügyvezetőjét, ám a terület felméréséig és környezetvédelmi hatósággal való egyeztetésig nem akar nyilatkozni.

A Gyöngyös határában lévő területet jól ismerő Hangosi Gábor viszont megosztotta velünk tapasztalatait. A fiatalember úgy emlékszik, a kőbányában lévő bitumen már évtizedek óta csúfítja a környezetet.

 

  A szurok megtéveszti és foglyul ejti az állatokat Fotó: HMKI A szurok megtéveszti és foglyul ejti az állatokat Fotó: HMKI

– Gyermekkoromban sok időt töltöttem a nagyszüleimnél, akiknek a háza légvonalban csupán ötven méterre van a területtől. Emlékeim szerint már 15-20 éve is ott volt az a szurkos bitumen a bányában – elevenítette fel az emlékeit a 30 év körüli férfi. – Egyszer mind a két kutyánk elszökött otthonról és beragadtak a bitumenbe. Csak az egyik jött haza, annak a lábán látszott, merre járt, így tudtuk, hogy a másik ebet hol keressük. Sajnos rajta már nem lehetett segíteni, mert nem tudott kiszabadulni a bitumenről, benne ragadt, az állatorvosnak el kellett altatnia.

A Hangosi család a történtek után levelet írt a Környezetvédelmi Hatóságnak, ám arról nem kaptak értesítést, hogy egyáltalán kivizsgálták-e az ügyet, és ha igen, akkor milyen eredményre jutottak.
Az egykori kőbányában lévő bitumennek az elmúlt években több állat is áldozatául esett. A melegben megolvadó és fénylő szurok megtéveszti és azonnal foglyul is ejti a négylábúakat, főként őz és kutya veszett oda.

A tulajdonost terheli felelősség

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a veszélyes anyagot Pálosvörösmart mellett találták. A mátrai kistelepülés önkormányzata arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyezett terület közigazgatásilag nem a faluhoz tartozik. A földhivatali helyrajzi szám alapján a bánya a gyöngyösi önkormányzat külterülete, ám a várost emiatt semmilyen kötelezettség nem terheli. Minden felelősség a terület tulajdonosáé.

Szennyezések Heves megyében

2006, Demjén: A település határában található olajiszap-lerakóhely. Egy 2006-ban elkészült tényfeltárási dokumentumban az olvasható, hogy a területen 750 négyzetméteren 530 köbméter szennyezett talaj volt található.

2007, Bélapátfalva: A városban korábban működő bánya alagútjaiban befalazott munkagépeket és több száz liter olaj állagú anyagot találtak. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatban kötelezte a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot – a tulajdonost –, valamint a BNPI-t, mint vagyonkezelőt a mészkőbányában fellelt szennyező források eltávolítására.

2007, Lőrinci: A mátravidéki erőműi horgásztó vizében a megengedett határértéknél 341-szer magasabb az arzén, 313-szor a bárium, 46-szor a króm és 40-szer a higanytartalom - mutatta ki a környezetvédelmi vizsgálat.

2009, Tarnaszentmária: Szénhidrogén-szennyeződések jelenlétét mutatták ki a talajban. A kármentesítéssel 2015-ig végeznek.

2010, Gyöngyösoroszi: Még mindig tart az ércbánya rekultivációja. A tervek szerint 2012-ben elvégzik a szennyezett vizek túlnyomó részét adó mátraszentimrei bányatérség feltömedékelését. Emellett az Altárót teljes hosszában drénezik, alagcsövezik.

2011, Eger: Olajos és vegyszeres vegyületek veszélyeztetik a helység déli iparterületén található vízbázist. A szennyeződés még az 1970–80-as években kerülhetett a felszín alá, de mivel nem tudják biztosan, ki a felelős, a korábbi tulajdonos egri önkormányzat köteles állni a helyreállítás költségeit.