Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újabb lépés az árvízvédelemben

2012.05.25

Újabb lépés az árvízvédelemben

 
A hatvani önkormányzat megnyerte azt a 100 millió forint értékű árvízvédelmi pályázatot, amelynek segítségével megoldódhat a Liszt Ferenc út és környékének vízelvezetési problémája.
 
 

 

A megvalósuló beruházás nem csak az újhatvani Liszt Ferenc utcát és környékét, hanem az egész, úgynevezett Bosch-árkot érinti.

Ugyanis a gyártól nem messze az autópálya közelében van egy vízgyűjtő terület, ahonnan a csapadék befolyik a Kölcsey utcában lévő árokba. Eddig itt nem volt zsilip, így a víz korlátozás nélkül terhelte a rendszert, ezt most szabályozni fogják. Ugyanakkor a Horváth Rudolf telepen túl lesz egy kétszivattyús átemelő rendszer egy zsilippel.

Horváth Richárd alpolgármester elmondta: emellett a Liszt Ferenc, Kandó Kálmán, Irinyi János, Bartók Béla utak végén lévő ároknál is lesz egy két szivattyús átemelő rendszer, ami a Bér-patakba pumpálja a vizet. Eddig mindez gravitációval működött, ami akkor okozott problémát, ha a patak vízszintje magas volt, ilyenkor a csapadék nem tudott elfolyni, illetve a patak vize is bejutott a városba. Ezzel a beruházással mindezt teljesen kizárják.

A pályázathoz pedig a városnak nem kell önerőt biztosítania.  - Teljes egészében támogatás. Amihez mi pénzt biztosítunk az az a folyamat, mit több mint másfél évvel ezelőtt kezdtünk el: vásároltunk egy kotrógépet, amivel folyamatosan tisztítottuk ki az árokakt, csatornákat, s tettük rendbe az elhanyagolt területeket. Először a külterületeken zajlott a munka, jelenleg már a belvárosban dolgozunk – tájékoztatott Szabó Zsolt polgármester.

Emellett egy másik, 500 millió forint értékű pályázat is folyamatban van, amivel a város déli részét, a Sóderost és a Delelő utca környékét lehetne rendbetenni. Mindezek mellett folyamatosan figyelik a pályázatokat és várják, hogy megnyíljanak a lehetőségek, hiszen fontos célkitűzés még, hogy a Népkert is újra használható legyen.