Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kronológia sorrendben a kezdetektől napjainkig a HADFSZ története:

2007 év elején gondolta Pacsold Attila és Janik Tamás a Robert Bosch Elektronika Kft. Üzemi Tanácsának két tagja, hogy a dolgozók érdekeit széleskörűbben is lehetne képviselni, mint erre a Munka Törvénykönyve az Üzemi Tanácsnak jogot ad.

Ők a 2006-os ÜT választásokon demokratikusan megválasztott munkavállalói képviselők erkölcsileg felhatalmazva érezték magukat magasabb érdekképviseleti szerv létrehozására. 

Ekkor kezdtek információ gyűjtésbe az érdekvédelmi lehetőségekről a többi magyarországi Bosch telephelyen és több hasonló méretű multi cégnél.

Tapasztalatuk eredménye az volt, hogy szinte minden cégnél működik szakszervezet és az valamelyik országos szakszervezeti szövetségnek az alapszervezete.

Ezeknek az országos szövetségeknek a bevételeik kisebb-nagyobb részét kötelesek kifizetni az alapszervek, ahol meghatározott, de kézzel nem fogható célokra költik és ezért kapnak cserébe bizonyos juttatásokat.

Ekkor döntötték el, hogy szükséges a létrehozása a Bosch hatvani gyárában a szakszervezetnek, de teljesen független, önerőből létre hozott egyesületre gondoltak, ami hiteles több éve a Boschnál dolgozó embereken keresztül képviseli tagjai és az összes dolgozó érdekeit.

Ami addig mindenféle külső erőtől függetlenül működik amíg törvény adta lehetőségeit ki tudja használni. 

2008 május 29.-én a délutáni órákban ért fontos mérföldkövéhez tervük, e napon ugyanis 13 alapító kollégával alakuló ülésén a hatvani Zöldfa étteremben megalakult a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete.

Az alapító tagok Elnöknek Pacsold Attilát, Alelnöknek Janik Tamást, Gazdasági Alelnöknek Nánási Juliannát, a Felügyelő bizottság Elnökének Demjén Zoltánt választották.

2008 júniusában hozta tudtára a Robert Bosch Elektronika Kft. vezetőségének létezését és céljait a HADFSZ Elnöksége.

2008. augusztus 29.-e a hivatalos bírósági nyilvántartásba vétel dátuma után a tagtoborzás is elindult a gyár dolgozói körében.

2008 év végére a taglétszám elérte a 200 főt, őket sikerült meglepni egy karácsonyi csomaggal.

2009 év elején a megtörtént a Szakszervezeti Csoportvezetők választása csarnokonként:

Fülöp Attiláné, Bea(MFI), Szabó Imre(MFM), Rónaszéki Róbert(MFV), Szász Mihályné, Ildikó(MFM)

A globális pénzügyi válság a hatvani Bosch telephelyet sem kímélte, ezért előbb 2008 októberében 200, majd 2009 januárjában 250 dolgozó elküldését jelentette be a cégvezetés. Ebben a létszámba 26 szakszervezeti tagunk is bele került.

2009 március elején 114 kolléganőnket köszöntöttünk virággal a Nemzetközi Nőnap alkalmából.

2009 március végétől megbízási szerződés keretében két elismert munkajogi ügyvéd Dr. Fodor T. Gábor és Dr. Magyar Tivadar látja el a HADFSZ és tagjai munkajogi védelmét, képviseletét.

2009 június 13.-án a megalakulásunk 1. évfordulójának(05.29) alkalmából egy vacsorára láttuk vendégül az alapító tagokat, szakszervezeti csoportvezetőket és az elnökség tagjait a Zöldfa étteremben. Ahol az eltelt egy év eredményeit, történéseit, a jelen helyzetet és közeljövő terveit beszéltük át kötetlen formában.

2009 szeptember 5.-én egy buszt megtöltve a helyszínen tekintettük meg a Magyarország - Svédország világbajnoki selejtezőt. Az első ilyen szervezett utunk nagyon jó hangulatba zajlott és reméljük többször megismételhetjük még más-más célállomásokkal.

2009 szeptember 29.-én ismét 50-en vágtunk neki a Debrecen első BL mérkőzésének hazai pályán a Puskás Stadionba a Lyon ellen. Sajnos az eredmény rányomta a bélyegét a hangulatra, de aki belekóstolt egy teltházas BL mérkőzésbe, nem hagyná ki a hátralevő kettőt sem.

2009 október 18.-án első és egyben hagyományteremtő kiránduláson vettünk részt Szilvásváradon. Tiszta, friss kiránduló időben nagyon jól éreztük magunkat és reményeink szerint mind többen tartanak majd velünk a későbbiekben.

2009 október 20.-án BL meccs Debrecen - Fiorentina, már késő őszi időben fantasztikus hangulatú mérkőzést láthattunk. Aki ott volt sosem felejti. A buszunk és a stadion is teltházas volt.

2009 november 11-12.-én kedvezményes burgonya-hagyma-méz vásárt szerveztünk az ÜT-vel közösen a Bosch parkolóban, amiért ezúton köszönetet mondunk az RBHH vezetésének. Hatalmas sikerrel és sok elégedett vásárlóval büszkélkedhettünk a két napon. Reméljük jövőre megismételhetjük, még nagyobb érdeklődés és választék mellett.

2009 november 24.-én BL meccs Debrecen – Liverpool FC, utolsó BL mérkőzését is megtekintettük a Debrecennek a Puskás Stadionba. Ismét 50 fős busszal, az évszakhoz képest kellemes időben, egy nem túl színvonalas mérkőzéssel búcsúztunk a BL csoportkörétől.

2009 december 7-8-9.-én lezajlottak az ÜT és MVK választások. A végeredmény várakozásainkat igazolta, sikerült olyan HADFSZ jelölteket állítanunk, akik bírják a többség bizalmát és ez által lehetőség nyílik végre a kollektív-szerződés kötési tárgyalások megkezdésére. Köszönet érte, minden szavazáson részt vett kollégának!

2009 december 10-15-ig ismét megleptük tagjainkat egy kis karácsonyi ajándékkal, ezzel köszönve meg nekik eddigi bizalmukat és kívánva Kellemes ünnepeket és boldog új évet!

2009 december 12.-én első alkalommal szerveztünk buszos utazást az ünnepi díszbe öltözött Bécsbe. Ahol ki-ki kedvére válogathatott a szebbnél-szebb látni valók közül. Az első út tartogatott nem várt meglepetéseket és nehézségeket, de aki jól akarta érezni magát annak sikerült és egy szép élménnyel gazdagodott.

2009 december 16.-án az ÜT megtartotta alakuló ülését ahol Pacsold Attilát ÜT Elnöknek, Janik Tamást ÜT Elnökhelyettesnek választották az ÜT tagok. Remélhetőleg így, hogy a két szervezet egy illetve kettőjük kezében összpontosul könnyebben elérhetővé válnak a kitűzött célok.

2009 december 19.-én második alkalommal vágtunk neki a nagy útnak Bécsbe. Gyönyörű hóeséses napon immár sokkal rutinosabban mozogva az osztrák fővárosban, igazán kellemes napot tölthettünk el. Aztán csak este az indulásnál döbbentünk rá, hogy az egésznap lehulló nagy mennyiségű hó, megnehezítheti az haza utat. Így is lett és kalandos körülmények között két órás késéssel éjfél körül érkeztünk Hatvanba. Köszönettel tartozunk a Tolmácsi Taxi munkatársainak, akik végül hazaszállítottak mindenkit épségben, a szinte járhatatlan utakon. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk ezen a szép napon és jövőre terveink szerint ismét meglátogatjuk Bécset!

2010 március 8.-án ismét virággal köszöntöttük hölgy tagjainkat, a Nemzetközi Nőnap alkalmából!

E napon fogadott minket a munkáltató három képviselője Thomas Schönenberg, Sven Ost és Fluck Benedek akikkel a Kollektív Szerződés kötés feltételeit tárgyaltuk és megegyeztünk, hogy az RBHH történetében először idén megkötjük az elsőt.

2010 május 23.-án a decemberben kimaradt bécsi látványosságot a Habsburg császári palotát a Schönbrunni kastélyt látogattuk meg és az elmúlt napok-hetek kedvezőtlen időjárása ellenére egy napsütéses kellemes, de nagyon fárasztó napot tölthettünk el Bécsben. Talán az egy napos kirándulás nem is volt elegendő a hatalmas területen elfekvő látványosság teljes feltérképezéséhez, de mindenki szép emlékekkel gazdagodhatott. Képek ide kattintva megtekinthetők!

2010 május 29.-én a Puskás Stadionban Magyarország – Németország barátságos labdarúgó mérkőzést néztük meg, ahol a Világbajnokságra készülő német csapat alaposan megleckéztette a magyar együttest. Az időjárás legalább megkegyelmezett erre az estére a kilátogató 14 000 nézőnek.

2010 június 10.-én kapták kézbe az RBHH dolgozói az új fizikai bérrendszer átalakítása utáni első fizetésüket. Rengeteg reklamáció, panasz futott be hozzánk ez után. A bérrendszer kidolgozásából és véleményezéséből a munkáltató kihagyta az egyetlen reprezentatív szakszervezetet a HADFSz-t. A végeredmény az RBHH 12 éves történetének legkritikusabb időszakát vonta magával. Figyelmeztető sztrájkot helyeztünk kilátásba, mert június hónapban bár többször tárgyaltunk a munkáltató képviselőivel, de érdemi megoldással nem álltak elő. 6 pontos követelésünket megfogalmaztuk és a nem teljesülése esetén 2 órás figyelmeztető sztrájkot helyeztünk kilátásba. A kritikus időszakot július 8.-án este zártuk le ahol is megegyeztünk több pontban is a munkáltató képviselőivel és a figyelmeztető sztrájktól is elálltunk.

Megállapodtunk, hogy minden hónapban egyszeri bérkiegészítést, kompenzációt fizet a cég a veszteséget elszenvedett dolgozóknak. Megegyeztünk továbbá egy bérátvilágítási bizottság felállításában, amiben a HADFSz teljes jogú tagként vesz részt és a teljes fizikai állományt átvizsgáljuk és az eltéréseket, hibákat felderítjük. Minden dolgozókat érintő kérdésben a Munkáltató teljes jogú partnerként tárgyal a reprezentatív HADFSz képviselőivel.

2010 szeptemberétől indult a Bérátvilágítási bizottság munkája, amiben a HADFSz részéről Pacsold Attila és Janik Tamás vett részt. A HRL-t: Debrei Ádám, Ördög Tamás és Fluck Benedek képviselte, a Mesterszövetséget Lukács Lóránt, Katona Mihály, Fehér László, Lukács Krisztián. A TEF részéről pedig Palotai László.  Minden termelő és kiszolgáló osztály átvilágításra került és vizsgáltuk a kiadott szabályoktól eltérő besorolásokat is. Rengeteg olyan osztályonként egyénileg értelmezett besorolási hibára derült fény, amit csak sejtettünk a felénk érkező panaszokból. Előjöttek az új bérrendszer azon hibái, amiket ha bevonták volna a dolgozói érdekképviseletet, akkor még a bevezetés előtt korrigálni lehetett volna. Egységes besorolási struktúrákat alakítottunk ki, több új munkaköri leírást hoztunk létre a még nem definiált munkaköröknek. Egyes nem használt munkaköri leírásokat megszüntettünk. Olyan munkaköri besorolásoknál ahol csak egy szint volt, újabb magasabb szinteket hoztunk létre, ilyenek pl. a vizsgáló, a hibaelemző. A több szinttű munkaköröknél létrehoztunk százalékos arányszámokat, amit minden MSE-n belül be kell tartani. Hozzávetőlegesen 200 embernek jelent ez közvetlen bérkategória előrelépési lehetőséget. A munkát tovább folytatjuk, hogy minden osztályon egységes elvek alapján legyenek besorolva a dolgozók.

2010 októberében másodszor szerveztük meg a burgonya-hagyma-méz vásárt közösen az ÜT-vel. A tavalyinál is sokkal nagyobb érdeklődés mellett, 3 napon keresztül, több százan vásároltak be télire.

2010 december 05.-én első alkalommal rendeztünk Mikulás-váró ünnepséget, ahol sok szakszervezeti tag gyermekével, unokájával együtt vehetett részt. Meghallgathatta a Csilingelő zenekar műsorát és találkozhatott a Mikulással is, aki a kisgyermekeknek csomagot hozott. A nagy sikerre való tekintettel a jövőben is megkívánjuk rendezni, remélhetőleg mindenki megelégedésére.

Az ünnepek előtt az elmúlt évekhez hasonlóan karácsonyi ajándékkal leptük meg tagjainkat, amit idén egy bőséges ajándékcsomag formájában adtunk át.

2010 december 18.-án a tavalyihoz hasonlóan szerveztünk kirándulást Bécsbe az Adventi vásárra. Két busszal közel százan vettek részt, az utazás minden gond nélkül zajlott, az időjárás is megkegyelmezett, mindenki jól érezhette magát.